Algemene informatie

Vanwege de lockdown blijft School in Bos gesloten tot 14 maart. We volgen de richtlijnen van de rijksoverheid en het RIVM.  

Als SiB weer open mag, werken we volgens een protocol dat is goedgekeurd door de GGD. Alle scholen ontvangen dit protocol van tevoren.

Voor vragen zijn de medewerkers bereikbaar via schoolinbos@denhaag.nl of op 0521-385060

Download: Coronaprotocol SIB

Download: School in Bos leerling boekje

Download: Plattegrond en beddenaantallen Buitencentrum

Wie … voor Haagse schooljeugd
Dit project in Drenthe brengt de Haagse schooljeugd kennis over milieu en het verleden bij. Hiervoor maken we gebruik van de landelijke omgeving en de na gebouwde huizen ‘uit de steentijd en de bronstijd’.

Wat … je wel of niet mee moet nemen
Je krijgt een lijst mee naar huis waarop staat wat je allemaal mee moet nemen. Op die lijst staan spullen die je alleen in een bepaald jaargetijde mee moet nemen, zoals je zwem spullen in de zomer en handschoenen en muts in de winter.

Zorg altijd voor regenkleding en regenlaarzen. Als je de hele dag buiten bent is het soms kouder dan je denkt. Een extra warme trui is dan erg lekker!

Zaklantaarns, computerspelletjes en mp3-spelers zijn niet nodig. Een mobieltje mag alleen met toestemming van je eigen leiding en nooit tijdens het programma.

Waar … gaan we heen
In het noordoosten van Nederland ligt Drenthe. In een hoek van die provincie vlakbij Friesland en Overijssel vinden we het dorp Wilhelminaoord in de gemeente Westerveld.

In de omgeving vinden we bossen, weiden en akkers. Pak je de fiets en ga je een stukje verderop dan kom je op de grote heidevelden en bij de vennen.

Wilhelminaoord is een klein dorp. In het dorp zelf komen we niet. Het Buitencentrum waar je de hele week woont, ligt een eindje buiten het dorp.

Waarom …  op werkweek?
In de stad heb je met mensen dingen te maken. Huizen, winkels, straten en fabrieken, alles is mensenwerk. Parken en plantsoenen zijn er aangelegd. Her is er druk en het kan er ook erg gezellig zijn.

Je zou als stadskind bijna gaan geloven dat de hele wereld zo door mensen in elkaar is gezet. Maar planten en dieren kunnen wij zelf niet maken, de natuur is er ook nog. Wij hebben die natuur nodig om te leven en ook midden in de stad willen wij er iets van zien.

Daarom hebben we soms een huisdier of planten in de vensterbank. Je kunt naar kinderboerderijen en schooltuinen om te leren hoe je dieren en planten moet verzorgen.

Als je een echte natuurliefhebber bent, ga je misschien wel speciaal naar het bos, de duinen of gewoon lekker een middagje naar het strand. Wat je ook doet, het blijft allemaal dicht bij huis, alles is onderdeel van de stad en er zijn nu eenmaal meer huizen dan bomen in Den Haag.

De bedoeling van de werkweek is om dat eens om te draaien. Meer bomen dan huizen. Meer dieren dan mensen. Kijken waar het mensenwerk ophoudt en de natuur begint; wilde planten, paddenstoelen en schuwe dieren.

Alleen kijken is natuurlijk niet genoeg. We gaan ook hard aan het werk. Misschien gaat het wel over waterdieren, bomen, paddenstoelen of vogels. In ieder seizoen is het weer anders. Je leert ook hoe je met een schop of zaag in het bos werkt en hoe ze dat vroeger hebben gedaan. Heel spannend wordt het als je terug gaat in de tijd. Hoe maakten de Hunebedbouwers vuur, een pot van klei of gereedschap van vuursteen ? Kunnen wij dat eigenlijk nog wel ? We gaan het gewoon proberen.

Natuurlijk heb je ook tijd voor jezelf om te spelen of een hut te bouwen in het bos. Het belangrijkste van de hele week is de goede sfeer en die breng je zelf mee!

Gemeente Den Haag | Webdesign CoasterSketch & GR-Animations
Reageert de website traag, klik dan hier en wijzig bovenin de website instellingen.
U heeft javascript nodig om alle mogelijkheden van deze website te kunnen benutten.