Waar ga je naar toe?

Welkom bij School in Bos.  Ons buitencentrum is zo veelzijdig dat het zich niet in één zin laat beschrijven. Je zou het kunnen zien als een mix van Discovery Channel, Animal Planet en The Flintstones. De één beleeft hier een weekendje pure ontspanning, de ander komt tijdens een werkweek intensief leren en ontdekken.

Buitencentrum Wilhelminaoord is soms een school, dan weer een trainingscentrum, maar evengoed een vakantieoord met sportvelden en een uitgestrekt ‘achterland’.

Het centrum is zelfs een tijdmachine. Het neemt bezoekers op een unieke wijze mee terug naar 2500 voor Christus, maar heeft moderne faciliteiten.

Natuurverkenners ontdekken planeten, dieren en een sterrenhemel die ze thuis nooit zullen zien. Leerlingen ontdekken hier hoe men duizenden jaren geleden leefde. Hoe mens en natuur met elkaar kunnen samenleven. Medewerkers van bedrijven ontdekken hun eigen sterke en zwakke kanten. Managers ontdekken nieuwe mogelijkheden van hun organisatie. En fietsers of wandelaars ontdekken dit prachtige stukje Nederland.

Met andere woorden, we bieden ‘voor elk wat wils’.

Het grote witte pand werd na de bouw in 1904 een bejaardentehuis. De naam van het huis was: Rustoord. In 1967 werd er een nieuw bejaardentehuis gebouwd en Rustoord werd Buitencentrum Wilhelminaoord. De gemeente Den Haag heeft het pand en grond gekocht in 1974. Haagse scholen komen hier voor hun werkweken en dat daarom wordt het ook wel “School in Bos” genoemd.

Het ligt op de hoogste plek buiten het dorpje Wilhelminaoord. De vele ramen kijken van alle kanten op de bosrijke omgeving uit. Er zijn kleine en grote slaapkamers, van twee tot zes bedden met stapelbedden. Er is een grote moderne eetzaal, douches en toiletten.

Op het terrein vindt je ook nog een aantal bijgebouwen. Het grootste is het mammoethuis, hier zijn twee leslokalen. Achter de grote gebouwen liggen een voetbal-en volleybalveld.

Een heel apart gedeelte is het prehistorisch dorp, met daarachter een kleine akker en heemtuin, het Jan Wartena hof. Hier kan men leren en zelf ervaren hoe de mensen in de prehistorie woonden en wat er allemaal voor nodig is om van en met de natuur te leven. In de heemtuin leven planten en dieren die hier in de omgeving van nature voorkomen.

Wilhelminaoord wordt omringd door veengebieden, moerassen, heidevelden en omvangrijke bossen. Er liggen maar liefst drie nationale parken in de buurt. De meest indrukwekkende daarvan is het Nationaal Park Drents-Friese Woud.

Met z’n 6.100 hectare is het op de Veluwe na het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, met naaldwouden, zandverstuivingen, heide en veen. Gaat u op eigen gelegenheid, dan kunt u kiezen uit wel 30 gemarkeerde wandelroutes.
Er zijn ook twee routes speciaal voor ATB-liefhebbers. We verwijzen u graag de verhuurder van dergelijke fietsen, en naar bedrijven die huifkar tochten, al dan niet met picknick, organiseren.

Een aanrader is het museum ‘De Koloniehof’, vlakbij ons Buitencentrum. Drenthe is onlosmakelijk verbonden met de oudste geschiedenis van ons land. De nabijgelegen dorpen Vledder, Diever en Dwingeloo zijn al meer dan 1000 jaar oud!

Bij Diever en Havelte zijn hunebedden te zien en bij Vledder liggen prehistorische begraafplaatsen. ‘Het Drenthe van nu is bij uitstek toeristisch, met schitterende natuurgebieden, prima voorzieningen en een opvallende geschiedenis.’

Natuur speelt een belangrijke rol op het Buitencentrum. Maar ook daarbuiten. We beschikken over maar liefst 120 fietsen om erop uit te trekken. Die fietsen onderhouden we in onze eigen werkplaats. Bovendien gaan onze docenten graag met u en uw groep mee. Met wat geluk ontmoeten we padden, ringslangen en adders. Of we zien roofvogels, grutto’s en kieviten. In het voorjaar stoppen we voor zeldzame orchideeën. We kunnen even stilstaan bij stoere eiken en de heilige bomen van de Germanen. Of we gaan op bezoek bij een schaapskudde.


Gemeente Den Haag | Webdesign CoasterSketch & GR-Animations
Reageert de website traag, klik dan hier en wijzig bovenin de website instellingen.
U heeft javascript nodig om alle mogelijkheden van deze website te kunnen benutten.