Ötzi, de IJsmummie

In de zomer van 1991 vond het Duitse echtpaar Simon in de Ötztaler Alpen op 3210 meter hoogte een bevroren lijk. Het was geen moderne bergbeklimmer die verongelukt was. Het was een gevriesdroogde mummie en die kreeg de naam Ötzi. Van de man werden kledingstukken en gebruiksvoorwerpen gevonden.

Onderzoek toonde aan dat Ötzi ongeveer 5300 jaar geleden heeft geleefd. Het lijk stamde uit de jonge steentijd. Ötzi was ongeveer 46 jaar toen hij stierf. Hij had tatoeages op zijn rug en versleten tanden. Ook had hij last van wormen in zijn darmen. Een afgebroken pijl stak in zijn rug. Hoe weten we dat? Archeologen hebben onderzoek gedaan en bacteriën op zijn lichaam gevonden, röntgenfoto’s en normale foto’s van hem gemaakt en ook andere onderzoekingen toegepast.

Kijk hier op School TV naar Otzi, de ijsmummie

Otzi op Wikipedia

De Nederlandse Paleo-kunstenaars Alfons en Adrie Kennis zijn erin geslaagd om van de ijsmummie Ötzi een levensechte reconstructie te maken. Zijn nieuwe gestalte vormt het hoogtepunt van de tentoonstelling Ötzi20, die op 1 maart 2011 in het Südtiroler Archäologiemuseum werd geopend en die als ondertitel heeft: Een mummie tussen wetenschap, cultus en mythe.

Gemeente Den Haag | Webdesign CoasterSketch & GR-Animations
Reageert de website traag, klik dan hier en wijzig bovenin de website instellingen.
U heeft javascript nodig om alle mogelijkheden van deze website te kunnen benutten.